Top 10 gevaren in het magazijn en hoe ze te vermijden

Top 10 gevaren in het magazijn en hoe ze te vermijden

 

1 Ongelukken met zware voertuigen

Wanneer werknemers in een magazijn dagelijks met zwaar materieel werken zoals een heftruck of reachtruck, kan men de neiging hebben om wat lakser met deze machines om te gaan. Er schuilt echter een gevaar in het onderschatten van de gevaren van het gebruik van machines.

 

Zorg er als werkgever voor dat alle medewerkers de potentiële gevaren van een heftruck of andere aanwezige interne transportmiddelen in het magazijn op waarde inschatten. Eem vorm van voorzichtigheid is namelijk ten alle tijde vereist tijdens het bedienen van deze interne transportmiddelen.  

2 Gevaar om uit te glijden 

Uitglijden of struikelen is iets dat in een klein hoekje van het magazijn schuilt. Om het uitglijden en het struikelen grotendeels te voorkomen elimineer dan de volgende bronnen van gevaar.

  • Los martiaal, zoals zaagsel op de vloer.
  • Vloeistoffen op de vloer.
  • Onnodige verhogingen, opstapjes, afstapjes
  • Dozen op de vloer
  • Slecht verlichte ruimtes in het magazijn

 

Het gebruik van antislip vloertape is essentieel voor de veiligheid in uw magazijn. 

 

 

3 Vallen

Vallen is een van de meest voorkomende incidenten in het magazijn. Het risico om te vallen is een constant aanwezige factor en is niet alleen aanwezig als er op hoogte gewerkt wordt. Zo kan iemand ook van de trap vallen al van een paar treden hoog en wat vaal gepaard gaat met letsel. Een stevige railing plaatsen waar er in het magazijn sprake is van een groot hoogteverschil.


4 Brand

Een brand is een reëel risico voor het hele magazijn. Echter behoort brandgevaar ook tot een van de makkelijkste te voorkomen ongelukken. Een helder vluchtplan, daar waar mogelijk een blus-systeem, duidelijk zichtbare vluchtroutes en nooduitgangen, aanwezigheid van brandblussers en noodverlichting zijn zaken die aanwezig dienen te zijn om slachtoffers te voorkomen en het uitslaan van een brand in de kiem te smoren.

Zaken die op voorhand aangepakt moeten worden:

  • Kapotte en versleten elektriciteitsdraden, zoals oude verlengsnoeren
  • lekken van brandbare gassen en vloeistoffen
  • Elektrische snoeren onder vloerbedekking  

5 beknelling

Beknelling komt regelmatig voor. Soms zelf zelfs met de dood als gevolg. Daarom dient het personeel ten alle tijde voldoende preventietraining te krijgen op het moment dat zij met machines werken voorzien van boren of drukplaten. Denk ook aan beknelling bij rijdende voertuigen zoals heftrucks of reachtrucks en natuurlijk vrachtwagens bij laaddocks.

 

6 Blootstelling aan schadelijke stoffen

Agressieve chemicaliën zoals asbest of zuren vormen een serieus gevaar op de werkplaats. Elke medewerker die van mening is dat de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd, kan de arbeidsinspectie om een controle vragen. Zorg als werkgever voor de juiste kleding en uitrusting en stel personeel niet onnodig bloot aan gevaarlijke stoffen.

 

7 Ergonomie

Lichamelijke klachten als gevolg van werkomstandigheden, zoals nekpijn of rugpijn. Het zijn zaken die u als werkgever wilt voorkomen. Maar ook de werknemer heeft daarin een verantwoordelijkheid. Maak werknemers er van bewust hoe ze iets moeten tillen, zo voorkom je onnodige blessures. 

 

8 Bewegende delen van machines

Sla een waarschuwing op een waarschuwingslabel nooit in de wind. Machines met bewegende delen vormen een constant gevaar op de werkvloer. Indien een machine verkeerd gebruikt wordt kan dit leiden tot ernstige ongevallen en soms zelfs met de dood tot gevolg.

 

9 Vallende objecten

Een van de meest voorkomende handelingen in een magazijn is het stapelen van goederen in hoge stellages.

Zorg ervoor dat zware goederen altijd netje gestapeld zijn op de schappen om zo plotselinge verschuiving van de goederen te voorkomen.

 

10 Gebrek (of het totaal ontbreken van) veiligheidstrainingen

Zonder een degelijke training van het personeel zal het magazijn nooit optimaal presteren. Veel bedrijven beknibbelen, als eerste op goede veiligheidstrainingen of cursussen voor het personeel. Investeer en zorg dat de kennis van het personeel up-to-date blijft, zodat uw magazijn altijd optimaal kan blijven presteren.