Wat zijn de gevaren van versleten heftruckvorken?

Wat zijn de gevaren van versleten heftruckvorken?

 

Het merendeel van de heftruckbestuurders controleert nooit zijn heftruckvorken op schade., verbuiging, bramen of haarscheuren. Met een snelle en simpele maandelijkse doe-het-zelf-check kunnen vervelende incidenten met een heftruck worden voorkomen. Waar moet je op letten? Wat zijn de gevaren van het gebruik van versleten vorken?

Controleren uw heftruckchauffeurs maandelijks hun heftruckvorken op slijtage? Grote kans dat het antwoord op deze vraag ''Nee'' is. Controleren ze dan de halfjaarlijks de staat van de heftruck vorken? Nog steeds een grote kans dat u ''Nee'' antwoord op deze vraag. Controleert iemand überhaupt de heftruckvork op schade, bramen of haarscheurtjes? Ook op deze vraag zal het merendeel van de logistiek managers ''Nee'' moeten antwoorden. Een schokkende constatering, want de gevolgen van het werken met versleten en/of gescheurde vorken kunnen desastreus zijn. En dat terwijl de controle snel en simpel uitgevoerd kunnen worden.  

Onderzoek naar incidenten onder klanten

In Nederland melden elk jaar 1700 mensen bij de eerste hulp na een ongeluk met een heftruck. In 200 gevallen gaat het om ernstige ongelukken. Gemiddeld zijn er 7 doden per jaar te betreuren. Een deel van deze ongelukken is het gevolg van het gebruik van versleten vorken. Exacte cijfers zijn daarover helaas niet voorhanden. Daarom heeft Orangeparts - Online shop voor heftruckonderdelen onder haar eigen klanten onderzoek gehouden. Uit navraag onder klanten blijkt dat maar liefst 27 procent van de klanten wel eens een incident heeft meegemaakt als gevolg met werken met versleten vorken.In enkele gevallen was de oorzaak zelfs een gebroken vork! waardoor er plotseling een zeer gevaarlijke situatie ontstond door een vallende vracht. Verder liepen de beschreven incidenten uiteen van kleine snijwonden, flinke snijwonden inclusief bezoek aan de eerste hulp, kleine en grotere schade aan vracht of stellages

 

Een overzicht van de oorzaak-gevolg incidenten.

 

Vorm van slijtage   Incidenten
Bramen /scherpe randen >> Kleine en grote snijwonden
Vervorming van de vork >> Afglijden van de pallet/vracht
Haarscheurtjes vork/ophanging >> Afbreken van een vork

Hoe schade te herkennen aan uw vorken?

Er zijn drie aandachtspunten die u mee kunt nemen in de maandelijkse doe-het-zelf-check:

 

1. Dikte van de vork

De meeste slijtage van een vork komt voor op de hiel. Een heftruckvork is versleten als nog maar 90 procent van de oorspronkelijke dikte over is. 

Voorbeeld: Meet op de eerste plaats de dikte van de vorkrug. In dit voorbeeld 50 mm. Vervolgens meet u de dikte bij de (onderhiel) van de vork. Is deze 45 mm of minder dan is er sprake van meer dan 10 procent verlies. Let wel: bij een slijtpercentage van 10 procent is de hefcapaciteit van de heftruck lepel met 20 procent afgenomen. Een daadwerkelijk verlies van 20 procent hefcapaciteit kan voor onveilige situaties zorgen.

Daarbij komt dat een vork officieel afgekeurd is als deze 10 procent verschil te is te meten tussen onderhiel en vorkrug. In diversen online webwinkels wordt het zogenaamde vorkenmaatje (Fork wear Caliper) zoals het vorkenmaatje buiten Nederland wordt genoemd aangeboden. Met dit vorkenmaatje meet u eenvoudig en snel de slijtage van de vork nog binnen de marge valt. U meet met het vorkenmaatje de vorkrug en vergelijkt dat met de dikte van de vork ter hoogte van de onderhiel. Is het verschil meer dan 10 procent dan toont het vorkenmaatje dit op een simpele maar effectieve manier.

 

 

Afbeeldingsresultaat voor vorkenmaatje heftruck

 

 

Afbeeldingsresultaat voor versleten vorken heftruck

 

2. Bramen en scherpe randen

Door over de grond schuren en slepen van de heftruckvork over onder meer de betonnen vloer slijt de vork. Hierdoor ontstaat slijtage aan de vorken waardoor de hefcapaciteit afneemt en kunnen er bramen en/of scherpe randen ontstaan. Deze kunnen snijwonden veroorzaken. Om uw heftruckvork te controleren op bramen en scherpe randen gaat u langzaam en zacht langs de gehele lengte van de vork. Zo voelt u of er slijtage, bramen of scherpe randen zijn ontstaan.

 

3. Verbuiging en haarscheurtjes 

Andere vormen van slijtage van de heftruck lepels zijn het vervormen of doorbuigen van de vork en/of haarscheuren in het staal en bevestigingshaak. Gedurende zijn leven heeft de heftruck nogal wat te verduren. Een vervorming van de vork is meestal snel en gemakkelijk waarneembaar. Door stoten of te zware last heffen kan de vork vervormen/buigen. Door een verbuiging van de vorken kan de last makkelijker van een vork glijden, wat uiteraard voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Haarscheurtjes zijn in tegenstelling tot doorbuigen en vervorming van vorken zo op het blote oog nauwelijks zichtbaar. Maar zeker niet minder gevaarlijk. Haarscheurtjes kunnen er voor zorgen dat een vork of bevestigingshaak op een onverwacht moment afbreekt wanneer deze wordt belast.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het gezegde voorkomen is beter dan genezen (of soms betalen is in dit geval zeker op zijn plaats.

Het is overigens een wettelijke plicht van de werkgever om ervoor te zorgen dat de veiligheid  van het personeel op de werkvloer gewaarborgd blijft. Net zoals het bij de wet verplicht is om de heftruck periodiek op veiligheid te laten checken.

 

Tips om slijtage aan vorken te voorkomen

● Hef de vorken als u gaat rijden.

● Laat de kettingen bij iedere onderhoudsbeurt afstellen.

● Laat minstens een keer per jaar een veiligheidskeuring door een expert verrichten.

● Vervang tijdig uw versleten vorken. 

● Hef nooit meer gewicht dan de hefcapaciteit van de vork.

● Reparaties en aanpassingen aan vorken mogen alleen door een specialist of fabrikant worden uitgevoerd.

 

Doe het zelf check 

Tot slot een advies aan de logistiek managers in Nederland. Maak een doe-het-zelf-check aan routinematige handeling om de veiligheid van uw werknemers te waarborgen.

 

 

 

 Reactie schrijven

Commentaren: 0